Η περιοχή των Ιωαννίνων

Στην καρδιά της Ηπείρου, προικισμένος με πανύψηλα καταπράσινα βουνά και ορμητικά ποτάμια ο Νομός Ιωαννίνων περιμένει τον απαιτητικό επισκέπτη για να τον μυήσει σε διαδρομές πρωτόγνωρες και εμπειρίες μοναδικές. Τα Γιάννενα, πρωτεύουσα του νομού και μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου, με αδιάψευστο μάρτυρα την ιστορία τους, είναι απόλυτα ικανά να παρασύρουν στο μύθο τους τον περιηγητή που είναι έτοιμος να αφεθεί στη μαγεία της καταπράσινης φύσης, στα ίχνη, βαθιά και ανεξίτηλα, που άφησαν στην περήφανη πόλη, Έλληνες και ξένοι που την περπάτησαν στην υπερχιλιόχρονη πορεία της, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της ένα-ένα με γενναιοδωρία.

Με αφετηρία τη Λίμνη των Ιωαννίνων, τη θρυλική Παμβώτιδα, με το ξακουστό της νησί, στα νερά της οποίας καθρεπτίζεται το Κάστρο, πολύβουο και εναργές μέχρι σήμερα, τα Γιάννενα αποτελούν μια ολοζώντανη, αναπτυσσόμενη πόλη που φέρει με περηφάνια το παρελθόν της αναδεικνύοντας κάθε πτυχή του. Κτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, τα Γιάννενα, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, είναι μια γραφική πόλη που συνδυάζει το παραδοσιακό με το καινούργιο, τα σύγχρονα κτίρια με τα παλιά στενά σοκάκια και μαγεύει με την ομορφιά και τη ζεστή της ατμόσφαιρα.Κτισμένη στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου και σε υψόμετρο 480 μέτρων, βρίσκεται 440χλμ. απ’ την Αθήνα και 295χλμ. απ’ τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια ζωντανή πόλη με 100.000 κατοίκους, που κουβαλάει μια ιστορία αιώνων. Ο συνδυασμός των αναρίθμητων ιστορικών μνημείων και των μουσείων της, με την απίστευτη φυσική ομορφιά του τοπίου της, αποτελεί πόλο έλξης κι εγγύηση για τους πολυάριθμους επισκέπτες της.Ανάμεσα στα πιο όμορφα αξιοθέατά της είναι αναμφίβολα το κάστρο (που οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι αν το δει κανείς από ψηλά θα διαπιστώσει ότι το περίγραμμά του μοιάζει με το δικέφαλο αετό της βυζαντινής αυτοκρατορίας) και το στολίδι της πόλης, το νησάκι της στο κέντρο της λίμνης που αποτελεί ένα απ’ τα ελάχιστα στον κόσμο κατοικημένα νησιά λίμνης. Έξω απ’ το κάστρο, στο Μώλο, θα πετάξετε ψίχουλα στα νεροπούλια της λίμνης και θα πάρετε το καραβάκι για το νησί, απολαμβάνοντας την όμορφη διαδρομή, τη λίμνη με τις αγριόπαπιες που πετάνε σε χαμηλούς σχηματισμούς, τους κωπηλάτες που κάνουν προπόνηση και τις κορυφογραμμές των Τζουμέρκων που διαγράφονται στο βάθος.

Στο νησάκι της λίμνης θα επισκεφτείτε το μικρό οικισμό, διάφορα μνημεία (όπως το σπίτι-ύστατο καταφύγιο του Αλή Πασά), αξιοθέατα και βυζαντινά μοναστήρια και θα θαυμάσετε έξοχες τοιχογραφίες της εποχής, με ιδιαίτερη τεχνοτροπία και θέματα. Τέλος, η εκπληκτική παλαιά πόλη με τα παραδοσιακά μαγαζάκια της και την εκλεκτή αγορά της, καθώς και τα πολυάριθμα παλαιά αρχοντικά σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Νησί Ιωαννίνων

Το νησάκι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων και έχει συνδεθεί με την ιστορία και το θάνατο του Αλή Πασά. Εκεί θα βρείτε οκτώ μοναστηριακά συγκροτήματα καθώς και το Μουσείο Αλή Πασά το οποίο περιέχει τοπικές ενδυμασίες και έγγραφα της εποχής καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Αλή Πασά και της κυρά-Φροσύνης.

Σπήλαιο Περάματος

Ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια του κόσμου βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων μόλις χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Ανήκει στα οριζόντια σπήλαια με μήκος διαδρομών περί το 1km. Οι διάφοροι σχηματισμοί των σταλαγμιτών και σταλακτιτών, ο πλούτος και ο συνδυασμός των χρωμάτων δημιουργούν μια αξεπέραστη φυσική ομορφιά. Tο 1940 χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των κατοίκων κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών από τους Ιταλούς.

Μουσείο Βρέλλη

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του γλύπτη Παύλου Βρέλλη είναι από τα αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου, σε φυσικό μέγεθος και ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύουν μορφές της νεώτερης κυρίως ιστορίας. Τρεις οι θεματικές ενότητες του Μουσείου: η Προεπαναστατική περίοδος, τα γεγονότα του 1821 και εικόνες από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάστρο Ιωαννίνων

Σημείο αναφοράς της πόλης αποτελεί το Κάστρο, το οποίο χτίστηκε το 528 μ.Χ, μέσα στα πλαίσια του σχεδίου του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για την οχύρωση του Βυζαντινού κράτους. Είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, το οποίο την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας, ο οποίος το ξανάχτισε το 1815. Η είσοδος γίνεται από την Κεντρική πύλη του Κάστρου, στο τέλος της οδού Αβέρωφ, όπου οι Τούρκοι απαγχόνισαν το νεομάρτυρα Γεώργιο, πολιούχο των Ιωαννίνων.

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Το θέατρο της Δωδώνης είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων. Αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του ιερού της Δωδώνης και κατασκευάσθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα, στο πλαίσιο του φιλόδοξου οικοδομικού προγράμματος που πραγματοποίησε ο Πύρρος, βασιλιάς της Ηπείρου, προκειμένου να αναμορφώσει το πανελλήνιο ιερό και να του δώσει μνημειακό χαρακτήρα.

Χαράδρα Βίκου

Μαζί με τη Σαμαριά αποτελεί τον πλέον δημοφιλή, στην ελληνική επικράτεια, προσδιορισμό της έννοιας «φαράγγι». Έχει μήκος περίπου 10 χλμ. και η διάσχισή του απαιτεί περίπου επτά ώρες συναρπαστικής διαδρομής. Η διαδρομή ξεκινάει συνήθως από το Μονοδένδρι απ’ όπου μια απότομη κατάβαση οδηγεί στην κοίτη. Η διαδρομή εξελίσσεται μέσα σε υπέροχα πυκνά δάση ενώ κοντά στα βράχια των τοιχωμάτων φύονται πολύ σπάνια αγριολούλουδα και βότανα για τα οποία φημίζεται ο Βίκος.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

Τηλ: (+30) 26510 27139
Κιν: (+30) 6937 070948

Διεύθυνση

Τσιριγώτη 6
45444, Ιωάννινα Ελλάδα

Email

info{at}agapihotel.gr